Vad är maximalt utskriftsmått?

Maximalt utskriftsmått i vår 3D-skrivare är 28 x 15 x 15 cm vilket motsvarar en volym på 6.3 liter

Hur skapar man 3D-modellerna som sedan skrivs ut?

Modellerna görs normalt i ett CAD-program som t ex SolidWorks, Catia, AutoCAD eller Pro/Engineer. Du kan även använda gratisprogrammen Google Sketchup eller Autodesk 123D och på Thingiverse.com kan du ladda ner 1000-tals färdiga gratismodeller av allt från trumpinnar till tandborstmuggar!

Vilket plastmaterial används för utskrifterna?

3D-utskrifterna görs i ett mycket starkt och miljövänligt plastmaterial som heter PLA, läs mer om PLA här.

Vad använder ni för färger och utskriftskvalitet?

Tillgängliga färger och utskriftskvalitet väljer du i beställningsformuläret som dyker upp om du gör en priskontroll på en utskrift.

Hur höga temperaturer klarar utskrifterna?

Skrivarmaterialet PLA har en glastransitionstemperatur (Tg) på ca 60 grader celsius där det går från att vara mycket hårt till att börja mjukna.

Behöver utskrifterna efterbearbetas på något sätt?

Ibland måste man lägga till ett stödmaterial, en så kallad raft, för att kunna skriva ut vissa modeller. Stödmaterialet tar du bort från din utskrift med fingrarna eller en liten kniv.

Se denna sida där modellen skrivs ut på en raft som enklast beskrivs som ett litet rutnät som ger modellen stabilitet under utskriften.

Vad använder er 3D-skrivare för filformat?

Vår skrivare använder ett filformat som heter .stl (stereolithography) - alla CAD och designmjukvaror kan spara modeller som .stl filer, läs mer om formatet här.

Kan jag limma och måla utskrifterna?

PLA kan limmas (förslagsvis med superlim) och går även att måla med akrylfärg/modellfärg.

Kan jag beställa flera olika utskrifter samtidigt?

Absolut, det gör du här.

Vad har PLA för materialegenskaper med avseende på hållfasthet?

Vi har gjort egna undersökningar på detta och E-modulen / elasticitetsmodulen (som styr hur mycket en komponent böjer ner för en viss kraft/last) varierar med hur mycket man fyller bitarna, en normal 3D-utskrift kanske har en invändig fyllnadsgrad på 15%. Detta gör att man kan skräddarsy flexibiliteten i komponenterna genom att öka eller minska fyllnadsgraden! Vill du veta mer om detta så använd kontaktformuläret eller kontakta oss direkt på info@3dkomponenter.se...

 

Till startsidan

©Industrial Dynamics Sweden AB